Autor Wątek: Manta 7802 - problem z Aero2  (Przeczytany 2909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Major_1970

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Manta 7802 - problem z Aero2
« dnia: Sierpień 23, 2014, 16:10:13 »
Kupiłem mantę 7802 i miałem nadzieje że modem będzie współpracował z Aero2.  Ta sama karta sim Aero2 włożona do np: Lg swift pracuje, bez problemu uzyskuje się dostęp do internetu natomiast a po włożeniu do Manty 7802 niestety  połączenia z internetem brak.  Czy mogę prosić o pomoc w ustawieniach, ewentualnie wskazać co mozę być problemem

kylevessPL

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 814
  • kylevessPL - impossible becoming possible!
    • Status GG
    • Mój stan Skype
    • Zobacz profil
    • Profil na xda
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2014, 16:55:36 »
No właśnie. Przed zakupem powinno się sprawdzić, czy tablet współpracuje z Aero2, bo to, że LG Swift z nim współpracuje, to nie znaczy, że ten tablet. Jednak na forum Manty nie ma nic o tym wspomnianego...
Sprawdź, czy dobrze skonfigurowałeś Aero2 wg tej strony:
http://www.pcworld.pl/news/394727/Konfiguracja.Aero2.na.smartfonach.i.tabletach.z.systemem.Android.html
Daj znać.
kylevessPL - impossible becoming possible!
Moja strona WWW: http://adf.ly/rUP4U
AndroGeek
Mój profil xda - http://forum.xda-developers.com/member.php?u=4807387
Mój smartfon - Samsung Galaxy Trend Lite/Fresh S7390
Moje taby - Manta MID08S, Manta MID9701

kylevessPL

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 814
  • kylevessPL - impossible becoming possible!
    • Status GG
    • Mój stan Skype
    • Zobacz profil
    • Profil na xda
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2014, 16:58:01 »
OK, sprawdziłem tutaj:
http://www.manta.com.pl/pl/mid7802
czyli współpracuje ;)
Musiałeś coś źle skonfigurować. Zrób to wg tej strony wyżej.
kylevessPL - impossible becoming possible!
Moja strona WWW: http://adf.ly/rUP4U
AndroGeek
Mój profil xda - http://forum.xda-developers.com/member.php?u=4807387
Mój smartfon - Samsung Galaxy Trend Lite/Fresh S7390
Moje taby - Manta MID08S, Manta MID9701

Major_1970

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 24, 2014, 22:01:40 »
niestety tyle prób i nic, nie wiem dlaczego ale chyba jest jakas wada tego tabletu

Manta Team 2017

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 4452
    • Zobacz profil
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 24, 2014, 22:27:26 »
MID7802 współpracuje z Aero2.
Karta musi być w SIM1
musi być włączony roaming
Rozmowy wideo muszą być ustawione na Aero2.

kylevessPL

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 814
  • kylevessPL - impossible becoming possible!
    • Status GG
    • Mój stan Skype
    • Zobacz profil
    • Profil na xda
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 25, 2014, 09:34:31 »
Sprawdź jeszcze raz ustawienia, z tym, że skorzystaj jeszcze ze wskazówek @jsadkowski.
kylevessPL - impossible becoming possible!
Moja strona WWW: http://adf.ly/rUP4U
AndroGeek
Mój profil xda - http://forum.xda-developers.com/member.php?u=4807387
Mój smartfon - Samsung Galaxy Trend Lite/Fresh S7390
Moje taby - Manta MID08S, Manta MID9701

Major_1970

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 25, 2014, 12:46:17 »
zresetowałem tablet do ustawień fabrycznych, wyłączyłem i włożyłem kartę sim Aero2 do sim1 i pojawia się informacja "new SIM card detected. It's labeled as:
Aero 2
Now default SIM settings are:
Voice call: Aero 2
Video call: Aero 2
Messaging: Aero 2
Data connection: Aero 2"
a poniżej "close" i "change"
zamykam i w ustawieniach wyświetlają mi się "sieci zwykłe i bezprzewodowe", w menu mamy "SIM managment" a w nim
"SIM information:
Aero 2 wł (włączone)
Default SIM:
Voice call: Aero 2
Video call: Aero 2
Messaging: Aero 2 
Data connection: Aero 2
General settings:
Roaming
Auto-push service
3G service
Contacts & SIM"
wchodząc w roaming wyświetla się: "data roaming" i "show roaming reminder", w roamingu wyświetla się Aero 2 i zaznaczam fiszką

w menu pod "sieci zwykłe i bezprzewodowe" klikam "więcej" i wyświetla się:
"tryb samolotowy
VPN
Tethering i punkt dostępu
Sieci komórkowe"
wchodzę w "sieci komórkowe" i tam:
Ustawienia sieci komórkowej:
Data connection (Aero 2)
3G service --------> po wejściu: "enable 3G (Aero 2)" i "ustawienia sieci GMS/UMTS", po wejściu zmieniam na "WCDMA only"
Preferred networks -----> *pod menu "Aero 2 (WCDMA), Plus (GSM), Plus (WDCMA), Aero 2 (GSM)"
Punkty dostępowe -----> po wejściu: wyświetla się "Aero 2 (darmowy)" ------> "edytuj punkt dostępowy"
Nazwa (Aero 2)
APN (darmowy)
Typ APN (default)
Proxy (Nie ustawiono)
Port (nie ustawiono)
Nazwa użytkownika (nie ustawiono)
Hasło (nie ustawiono)
Serwer (nie ustawiono)
MMSC (nie ustawiono)
Proxy dla MMS (nie ustawiono)
Port MMS (nie ustawiono)
MCC (260)
MNC (17)
Typ uwierzytelnienia (nie ustawiono)
Protokół APN (IPv4)
Włącz/wyłącz APN (APN włączona)
Nośnik (nie określono)" w górnym prawym rogu: zapisz lub odrzuć, zapisałem.
Operatorzy sieci (wybierz operatora sieci)  -------> "select manually" i "wybierz automatycznie" - mam wybierz automatycznie, wyświetla się informacja: automatyczna rejestracja a po chwili "nie można teraz połączyć się z tą siecią, spróbuj ponownie później"
Mobile data service preferred (Allow mobile data transmission at full speed)



Nie wiem co tu robię źlę ale niestety dalej nie działa.
Przepraszam jeśli jest to mało czytelne


kylevessPL

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 814
  • kylevessPL - impossible becoming possible!
    • Status GG
    • Mój stan Skype
    • Zobacz profil
    • Profil na xda
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 25, 2014, 14:14:25 »
Łołoło... zamiast automatycznie wybierz ręcznie i wskaż Aero2.
kylevessPL - impossible becoming possible!
Moja strona WWW: http://adf.ly/rUP4U
AndroGeek
Mój profil xda - http://forum.xda-developers.com/member.php?u=4807387
Mój smartfon - Samsung Galaxy Trend Lite/Fresh S7390
Moje taby - Manta MID08S, Manta MID9701

Major_1970

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 25, 2014, 20:06:11 »
jeśli wybiorę "select manually" po kiku nastu sekundach wyszukiwania :
Dostępne sieci
Plus 3G
Play 3G (forbidden)
Orange PL 3G (forbidden)
Era 3G (forbidden)

nie ma tu Aero2

po wyborze każdej z nich play, orange czy Era prawie natychmiast pojawia sie informacja "nie można teraz połączyć się z tą siecią, spróbuj ponownie później"

a przy wyborze Plus ta sama informacja "nie można teraz połączyć się z tą siecią, spróbuj ponownie później" pojawia sie po okołpo 10-15 sekundach

i dalej nic !


kylevessPL

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 814
  • kylevessPL - impossible becoming possible!
    • Status GG
    • Mój stan Skype
    • Zobacz profil
    • Profil na xda
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 25, 2014, 20:41:21 »
jeśli wybiorę "select manually" po kiku nastu sekundach wyszukiwania :
Dostępne sieci
Plus 3G
Play 3G (forbidden)
Orange PL 3G (forbidden)
Era 3G (forbidden)

nie ma tu Aero2

po wyborze każdej z nich play, orange czy Era prawie natychmiast pojawia sie informacja "nie można teraz połączyć się z tą siecią, spróbuj ponownie później"

a przy wyborze Plus ta sama informacja "nie można teraz połączyć się z tą siecią, spróbuj ponownie później" pojawia sie po okołpo 10-15 sekundach

i dalej nic !
To ja już nie wiem co...
kylevessPL - impossible becoming possible!
Moja strona WWW: http://adf.ly/rUP4U
AndroGeek
Mój profil xda - http://forum.xda-developers.com/member.php?u=4807387
Mój smartfon - Samsung Galaxy Trend Lite/Fresh S7390
Moje taby - Manta MID08S, Manta MID9701

Manta Team 2017

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 4452
    • Zobacz profil
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 25, 2014, 20:44:45 »
Poza wybraniem Transmisja danych Aero2 i włączeniem roamingu wszystkie inne ustawienia powinny przyjść z automatu. Nic nie trzeba kombinować, zmieniać itp.

Major_1970

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 25, 2014, 21:27:07 »
Poza wybraniem Transmisja danych Aero2 i włączeniem roamingu wszystkie inne ustawienia powinny przyjść z automatu. Nic nie trzeba kombinować, zmieniać itp.

tak też myślałem, ale niestety nie jest. Sadzę że oddam do serisu, może sprzęt jest wadliwy.

kylevessPL

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 814
  • kylevessPL - impossible becoming possible!
    • Status GG
    • Mój stan Skype
    • Zobacz profil
    • Profil na xda
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 26, 2014, 02:02:16 »
Teraz to już wszystko powinno być ok. Może coś jest uwalone....
kylevessPL - impossible becoming possible!
Moja strona WWW: http://adf.ly/rUP4U
AndroGeek
Mój profil xda - http://forum.xda-developers.com/member.php?u=4807387
Mój smartfon - Samsung Galaxy Trend Lite/Fresh S7390
Moje taby - Manta MID08S, Manta MID9701

Major_1970

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 26, 2014, 09:15:23 »
Zabaczymy co serwis na to, dam znać.

kylevessPL

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 814
  • kylevessPL - impossible becoming possible!
    • Status GG
    • Mój stan Skype
    • Zobacz profil
    • Profil na xda
Odp: Manta 7802 - problem z Aero2
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 26, 2014, 09:34:49 »
Zabaczymy co serwis na to, dam znać.
OK.
kylevessPL - impossible becoming possible!
Moja strona WWW: http://adf.ly/rUP4U
AndroGeek
Mój profil xda - http://forum.xda-developers.com/member.php?u=4807387
Mój smartfon - Samsung Galaxy Trend Lite/Fresh S7390
Moje taby - Manta MID08S, Manta MID9701