Autor Wątek: Modem 3G  (Przeczytany 3992 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gaged_79

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Modem 3G
« dnia: Sierpień 27, 2012, 21:48:56 »
Witam,
mam pytanie czy modem z Play HUAWEI E3131 będzie działał na Mancie MID 08?

jsadkowski

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3996
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 27, 2012, 22:16:42 »
Nie. Modemy E3131 na razie nie działają.
Wymagają ręcznych modyfikacji aby zostały uruchomione.

gaged_79

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 27, 2012, 22:43:30 »
a dokładniej co bym musiał zrobić?

jsadkowski

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3996
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 27, 2012, 23:20:58 »
Modem ten jest za nowy i nie ma go we wpisach w firmware.
Poczytaj ten wątek i odnośniki do rozwiązań dla innych tabletów, można to zastosować w przypadku MID08 i powinno też działać.
http://www.manta.info.pl/forum/mid02/manta-mid02-i-modemy-huawei-e3131-i-e353/
Na razie nie mam możliwości sprawdzić. Mam wersję modemu E3131 HiLink która nie ruszy i nie jest widziana jako modem.

witek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2012, 19:31:20 »
odsyłam wszystkich zainteresowanych aby uruchomić Huawei E353 i Huawei E3131 do poradnika:
http://darmowyinternet.net/forum/showthread.php?tid=47

atay

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 12, 2012, 23:39:00 »
a przetestowałeś działanie tego zestawu z tabletem od Manty?

witek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2012, 09:03:57 »
tak i działa :)

atay

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 15, 2012, 19:53:30 »
dziś kupiłem i niestety nie potwierdzam.
Mój zestaw to MID08, E3131 (stary, nie HiLink)

Za każdym razem po podłączeniu (bez włożonej karty SD) komunikat "uszkodzona karta SD", by kilka sekund później ekran zrobił się jednokolorowy (wygląda prawie jak BSOD) i przechodzić przez niego zaczęły poziome pasy. Wtedy rozwiązaniem jest tylko restart tabletu.
Najpierw wprowadziłem modyfikacje z tamtego tematu, gdy zaczęło sypać BSODami myślałem że może coś źle zrobiłem i wgrałem ponownie firmware manty, przy pierwszym podłączeniu modemu (bez żadnych modyfikacji w systemie) dokładnie ta sama sytuacja.

Próbowałem ok. 5 razy, za każdym razem dokładnie to samo. Jakieś propozycje?

witek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 16, 2012, 14:45:39 »
Przesyłam fotkę z podpiętego modemu Huawei E3131 pod MID08
wszystko robione zgodnie z poradnikiem jaki wcześniej podesłałem.

ps może ekran zaczął Ci migać bo bateria się rozładowała ;) u mnie jak kończy się bateria to ekran miga pokazują się paski podpinam ładowarkę i wszystko wraca do normy :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3dfead5a4f3fa1f.html
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2012, 14:47:12 wysłana przez witek »

atay

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 16, 2012, 23:21:49 »
to na pewno nie wina baterii, robiłem to przy baterii naładowanej w ok. 50%, często przy podłączonym zasilaniu (ale sprawdziłem też z odłączonym).

Zamówiłem dziś jeszcze aktywny hub usb, żeby sprawdzić czy może prądowo manta nie wyrabia, chciałbym znaleźć przyczynę.

Miałbym jeszcze prośbę, mógłbyś sprawdzić jakie wersje firmware jakich używasz w e3131 i MID08?
W e3131 sprawdza się w aplikacji Play Narzędzia/Diagnostyka/wersja firmware.
U mnie wygląda to tak:
E3131: 21.157.11.00.264
MID08: Android 4.0.3 od Manty

witek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 17, 2012, 16:00:24 »
osobiście używam Huawei E353 z MID08 (Android 4.0.3 wgrany fabrycznie)
ten wczoraj E3131 to specjalnie pożyczyłem od znajomych żeby zrobić fotkę i pokazać że działa w połączeniu właśnie z tym MID08 i nie sprawia kłopotów. Znajomym robiłem jeszcze 2 takie modemy E3131 pod tablet ICOO i Ramos i zawsze bez problemu wszystko działa. Wszystkie trzy Huawei E3131 były kupowane w salonie Play. Także nie sprawdzę Ci teraz jaki jest tam firmware, ale na pewno jeszcze komuś będę ustawiał taki modem pod tablet to wtedy napisze jaki tam był firmware.

PS na pewno dobrze podmieniasz pliki? jakim programem to robisz? czy po podmianie zmieniasz uprawnienia tych plików?
czy jak wgrasz nowy android od manty i zresetujesz wszystko na modemie (jest polecenie jak to zrobić tam na tej stronie gdzie jest poradnik) i podepniesz go pod tablet to też Ci się ekran robi kolorowy...? czy dopiero zawiesza się jak zrobisz wszystko z poradnika?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2012, 16:07:23 wysłana przez witek »

atay

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 17, 2012, 17:34:45 »
zauważyłem dziwną rzecz. W miejscu gdzie mieszkam mam tylko zasięg 2G, tablet się wiesza w chwili gdy złapie nadajnik 2G, dziś dla testów pojechałem w okolice nadajników 3G i podłączyłem modem, ani jednego zawieszenia się tabletu, na różnych kartach SIM (plus, orange, aero2), ale łapał zasięg 3G.

Dziwna sprawa, jak przyjdzie mi na dniach aktywny Hub USB to tylko utwierdzę się, że E3131 może obciążać za mocno mantę w 2G, choć dziwna sprawa że nawet przy podłączonym zasilaniu dzieje się to samo.

Jutro sprawdzę czy przy nadajnikach 3G łączy do internetu przy opisanych modyfikacjach.

jsadkowski

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 3996
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 17, 2012, 21:36:11 »
Jak masz tylko 2G to spróbuj włączyć opcję 2G w ustawieniach, może przestanie się wieszać.

mar_kow

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 19, 2012, 17:44:36 »
A wystarczy modem z wbudowanym routerem 3G np. Huawei E5830  aby bez najmniejszych problemów korzystać z internetu poprzez WiFi...

atay

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Odp: Modem 3G
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 19, 2012, 18:04:34 »
A wystarczy modem z wbudowanym routerem 3G np. Huawei E5830  aby bez najmniejszych problemów korzystać z internetu poprzez WiFi...
A wystarczy tablet z wbudowanym modemem 3G aby bez najmniejszych problemów korzystać z internetu, nawet bez modemu.