Forum użytkowników sprzętu firmy Manta

MIDy i Tablety => MID07 => Wątek zaczęty przez: kuba9449 w Czerwca 02, 2012, 12:04:34

Tytuł: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: kuba9449 w Czerwca 02, 2012, 12:04:34
Witam
Mam zamiar kupić Mid07 z myślą używania jej jako nawigacji samochodowej. Spotkałem się z wypowiedziami, że gps nie działa w ogóle... Chciałbym się dowiedzieć jak to jest, czy działa dobrze, nie gubi zasięgu, dobrze prowadzi itp?
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: mentorq w Czerwca 03, 2012, 23:40:03
Witam
Mam zamiar kupić Mid07 z myślą używania jej jako nawigacji samochodowej. Spotkałem się z wypowiedziami, że gps nie działa w ogóle... Chciałbym się dowiedzieć jak to jest, czy działa dobrze, nie gubi zasięgu, dobrze prowadzi itp?

GPS oczywiście działa. Niestety po 2 dniach użytkowania musiałem zwrócić do serwisu więc nie pobawiłem się zbytnio. Tyle od siebie mogę Ci zapewnić.
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: fantotzi w Czerwca 04, 2012, 21:58:45
GPS dziala dosc dokladnie stosunkowo szybko znalazl sateity
testowalem ownolegle z MIO M200 :)
tablet nie wypadl zle

jezdzilem w sumie dwa dni
na trasach nie przekraczajacych 20-30km
nie mozna sie czepiac


teraz mam problem z MapaMap os sie zaktualizowalo i przestalo
dzialac odinstalowalem i zainstalowalem na nowo jutro znow bede testowal bo chyba sie udalo naprawic
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: kuba9449 w Czerwca 11, 2012, 13:54:34
Waham się pomiedzy manta mid07 a samsungiem p1000. Samsung ma lepsze parametry, ale wyzsza cene. Jezeli w mid 07 dobrze dziala gps to zastanawia mnie jedynie kwestia awaryjnosci... Czy tablety manty czesto odwiedzaja serwis?
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: mentorq w Czerwca 11, 2012, 20:37:25
Podejrzewam, że taką informację ciężko będzie dostać ;] Możesz wyczytać z forum i mniejwięcej domyślić się co i jak. GPS przetestowałem u siebie i działa bardzo dobrze ;)
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: Malymon w Czerwca 19, 2012, 14:56:20
W moim pierwszym MID07 GPS i 3G nie działały wcale. Po wymianie sprzętu - zupełnie inna bajka. Myślę, że określenie "działa zaskakująco dobrze" będzie jak najbardziej adekwatne. ;)
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: bartosz.noworyta w Czerwca 19, 2012, 19:26:27
Malymon: po wymianie sprzetu ustapily u Ciebie problemy z lapaniem fix'u?
Wyjasnie, ze dla mojego egzemplarza fix ponizej 20 minut jest nieosiagalny

Zaskakujaco dobre dzialanie ...... ;-) niezle niezle
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: Malymon w Czerwca 19, 2012, 22:02:55
20 minut? Z ciekawości zmierzę czas "zimnego startu", bo wydaje mi się, że można go mierzyć najwyżej w dziesiątkach sekund, nie minut. Wynik podam po teście (może masz źle podpiętą antenkę GPS w tablecie?).
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: bartosz.noworyta w Czerwca 19, 2012, 22:46:40
@jsadkowski, w nawiazaniu do posta Malymon/powyzej. Czy taka ustrka jest mozliwa, tudziez prawdopodobna? Ile trwa serwisowanie... realnie? :-)
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: bartosz.noworyta w Czerwca 19, 2012, 23:28:00
Zrobilem taki test:
System :betaICs
App: Google maps
22:55 wlaczylem Maps i kliknalem "moja lokalizacja" - Ikona gps zaczyna migac, info "czekam na okreslene dokladnej lokalizacji"
Nie wlaczalem zadnego app wspierajacego gps. Wifi wlaczone. 3g wylaczone.
Nie zamykalem Map, bo wtedy ikona gps przestaje migac, wiec nie mialem pewnosci czy w tle gps dalej szuka fixa.
23:07 zauwazylem, ze zrobil sie blank screen (zapewne po 10 minutach).. klapy zaczely mi leciec.
23:11 olalem sprawe, fixa nie bylo.
Any comments?
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: Pawel2420 w Czerwca 20, 2012, 06:58:56
W moim tablecie GPS nie działał od początku. W przypadku Androida 2.3 dość łatwo można było to stwierdzić. Nie udawało się go włączyć. Po kliknięciu na ikonie symbolizującej GPS zmieniała się ona na aktywną ale po chwili ponownie stawała się szara. Po wgraniu Android 4 oczywiście GPS nie działa ale wg. sytemu wszytko jest OK.
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: Malymon w Czerwca 20, 2012, 08:06:12
@Paweł2420: tak właśnie zachowywał się GPS w moim pierwszym egzemplarzu. Po wymianie sprzętu (bo to ewidentna niesprawność) problem zniknął.

@bartosz.noworyta: spróbuj jeszcze raz zrobić to samo, tylko przy włączonym 3G (nie musi być karty)
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: bartosz.noworyta w Czerwca 20, 2012, 08:26:34
@Malymon. Hehe, intuicja. Od 8:19 (przed przeczytaniem Twojego postu) taki test robie. Niestety (w przeciwieństwie do wczorajszego testu) tym razem wewnątrz budynku. Dla porównania robie też test na Samsung galaxy mini. dam znać.
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: bartosz.noworyta w Czerwca 20, 2012, 08:41:50
Dobra, koniec mordęgi. Do 8:38 zero fixa. 3g cały czas aktywne (sprawdziłem zaraz po zamknięciu map, net od Aero ruszył od kopa). Co ciekawe, w przeciwieństwie do komórek, MID07 nie pokazuje mi nawet orientacyjnej (triangulacyjnej) lokalizacji na podst BTSów. Damn it!
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: kuba9449 w Czerwca 20, 2012, 09:49:22
Czyli jednak jest bardzo problematyczny i awaryjny...
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: bartosz.noworyta w Czerwca 20, 2012, 10:55:44
@kuba9449: To akurat dość klasyczna "słabostka" MID07. Odsyłam do wcześniejszych wątków. Jednak info Malymon daje nadzieje, że GPS może działąć w MID07 poprawnie ;-)
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: Malymon w Czerwca 20, 2012, 20:58:54
Według procedury kolegi:
1. Włączam GPS i zaczynam liczyć w tempie sekundowym;
2. Włączam Mapy Google (3G włączone - Orange Free), WiFi wyłączone), mapy ładują się ok. 3 sekund;
3. Doliczam do 7-8 i mam pozycję (wykonane w pomieszczeniu przy oknie balkonowym, po surowym zaromowaniu, więc to "zimny fix")

Czy mam coś nie tak ze sprzętem?

Drugi test:

3G on bez żadnej karty GSM, WiFi off, "otwarta" przestrzeń (balkon między blokami).

1. Ładuję MapaMap z równoczesnym włączeniem stopera (bez 3G on nie ruszy MapaMap)
2. Program ładuje się ok. 8 sekund (pierwsze uruchomienie)
3. Satelity widoczne po kolejnych 2-3 sekundach.
4. 19 sekund i fix. Razem 31 sekund.

Zaskakująco dobrze, bo to znów nowy rom (MLM_RC2) z dograną MapaMap. Po wyłączeniu GPS test CoPilot - fix praktycznie natychmiast, ale to "gorący" start.

Jak dla mnie niemożliwe, żeby łapać fix 20 minut.

Zastrzegam, że nie jestem pracownikiem firmy Manta Multimedia i nie mam interesu w promocji jej produktów. Niedowiarkom mogę nakręcić filmik ze startu GPS na MID07.
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: bartosz.noworyta w Czerwca 21, 2012, 08:01:20
@jsadkowski. Ponawiam pytanie w sprawie serwisu. Jakie są rokowania? Zbliżają się wakacje, navi by się przydała. Z drugiej strony, jeśli:
a\ urządzenie ma jakąś antenkę wewnętrzną,
b\ nie posiada plomb zrywnych,
mógłbym próbować serwis wyręczyć w podpięciu antenki ;-)
Oczywiście, jeśli narusza to rażąco warunki gwarancji, to nieeeee ;-)
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: Malymon w Czerwca 21, 2012, 08:41:53
W telefonach komórkowych (przynajmniej w Samsungach) , GPS ma antenkę podpinaną na mikrokonektor, w HTC jeśli się nie mylę połączenie jest "na styk" blaszek. Nie wiem jak w MID07, ale gdyby Admin zaglądał do środka, to prosimy o fotkę, ewentualnie o informacje, czy pamięć wewnętrzna to wlutowany chip, czy montowana w gnieździe zatrzaskowym karta micro SD class 2. Pozdrawiam!
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: Manta Team 2017 w Czerwca 21, 2012, 11:22:17
Jeśli nie łapie fixa w tempie zbliżonym do tego co napisał Malymon, albo nie łapie fixa wcale należy zgłosić się do serwisu.
Łapanie fixa na pewno nie powinno trwać wiekami, a w najgorszym przypadku po zimnym starcie czy flaszowaniu systemu około minuty w porywach dwóch. Oczywiście jeśli nie robimy tego w mieszkaniu czy na parterze 10 piętowego bloku gdzie nie ma szansy na widoczność satelitów.
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: bartosz.noworyta w Czerwca 21, 2012, 11:52:30
@jsadkowski: Testy w otwartej przestrzeni, taras. Wiem, że głupawe pytainie, ale ile może trwać serwis tej usterki? Czy jeżeli zgłoszę dodatkowo złe mocowanie ekranu w obudowie, mam szansę na usunięcie również tej usterki?
Czy w urządzeniu powinien być fabryczny ROM? betaICS?
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: Malymon w Czerwca 21, 2012, 12:20:10
@jsadkowski: Testy w otwartej przestrzeni, taras. Wiem, że głupawe pytainie, ale ile może trwać serwis tej usterki? Czy jeżeli zgłoszę dodatkowo złe mocowanie ekranu w obudowie, mam szansę na usunięcie również tej usterki?
Czy w urządzeniu powinien być fabryczny ROM? betaICS?

U mnie od oddania urządzenia do otrzymania nowego minęły 3 tygodnie. Każdą usterkę można zgłosić, również nieprawidłowe mocowanie ekranu. IMHO najlepiej oddać z romem stockowym na 2.3. Pozdrawiam! :)
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: bartosz.noworyta w Czerwca 25, 2012, 14:17:09
Problem nie działającego GPS (przynajmniej u mnie) rozwiązany. Działa ..hehhe... zaskakująco dobrze ;-P
W razie zainteresowania solucją - podzielę się!
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: energy_drink w Czerwca 25, 2012, 17:49:30
To dziel sie odrazu niech kazdy wie juz z gory jak ta przypadlosc pokonac:)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: Malymon w Czerwca 25, 2012, 18:37:16
Problem nie działającego GPS (przynajmniej u mnie) rozwiązany. Działa ..hehhe... zaskakująco dobrze ;-P
W razie zainteresowania solucją - podzielę się!

Czyli określenie "zaskakująco dobrze" nie było przesadzone? :)
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: ring-s w Października 26, 2012, 18:23:02
Kolego, podziel się tą solucją bo mam ten sam problem
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: fredi w Lutego 20, 2013, 08:01:54
kilka minut szukania satelit, jak złapie to po 10 sekundach się rozłącza i tak w kółko.....masakra.
Trafił mi się totalnie ferelny egzemplarz, a serwis jeszcze gorszy....NIGDY W ŻYCIU MANTY. 
Tytuł: Odp: GPS w MID07
Wiadomość wysłana przez: Manta Team 2017 w Lutego 20, 2013, 12:52:13
Jeśli nie działa to może zamiast pisać nigdy manty trzeba się zgłosić do serwisu.