Autor Wątek: IGO  (Przeczytany 4409 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sector

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
IGO
« dnia: Sierpień 09, 2011, 00:27:14 »
Skompletowałem odpowiednią konfiguracje IGO MYWAY na naszą Mantę i przyznam, że działanie, obsługa i wizualizacja jest bardzo dobra. Można się doczepić trochę do predkości generowania mapki, ale tylko porównując do IGO na zwygłą nawigację Manty. Nadal i tak chodzi szybciej niż inne znane programy, np. AutoMapa.

Jechałem ostatnio na wakacje nad morze i postanowiłem użyć mojego MID'a. Wszystko działa ok, dopóki nie przejedzie się około 100km. Mniej więcej po tym czasie w moim egzemplarzu pojawiają się problemy z wyświetlaczem. Konkretnie prawdopodobnie przez jakieś naprężenia związane z temperaturą urządzenie co chwilę przełącza ekran tak jakby ktoś naciskał na ekran dotykowy w okolicach środka dolnej krawędzi ekranu. Powoduje to wejście do menu, lub niekontrolowane powiekszania mapy czy przełączanie trybów pracy programu. Na szczęście spotkało mnie to "w polu", a nie podczas przejazdu przez większe miasto, bo prawdopodobnie mój MID by leżał rozwalony gdzieś przy drodze na asfalcie, lub ja bym do Was nie pisał, a leżał w kostnicy.
Nie wiem czy ktoś jeszcze spotkał się z tym problemem, bo jeśli to standard, to do czasu rozwiązania tego problemu nie polecam używania tej Manty jako nawigacji.  W drodze powrotnej z obawy o życie moje i rodziny (a na pewno o moje zdrowie psychiczne) uzywałem mojej starej manty GPS-060.

ps. podkreślam, że problem nie występuję na krótkich, klkudziesięciokilometrowych odcinkach, tylko zaczyna się po około 100km jazdy ciągłej.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2011, 11:34:48 wysłana przez sector »

jsadkowski

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 4079
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 09, 2011, 11:54:33 »
Inna możliwość, że jakaś drobinka piasku, czy kurzu dostaje się pod krawędź ekranu. Niestety MID ma krawędzie pod które może się coś dostać, wtedy ekran potrafi głupieć, a w samochodzie tym bardziej jak go wytrzęsie.

Ben

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 09, 2011, 15:54:36 »
Igo działa całkiem dobrze na MID001.
Delikatnie się tnie jak jade centrum Wawy i wyświetla budynki w 3D.

Natomiast drażni mnie jedno jak słucham muzyki przez transmiter FM to nie wiem jak uciszyć nawigacje rezultat jest taki że głośniej słusze skrec za x metrów niż muzykę.
Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?

sector

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 09, 2011, 16:16:33 »
W IGO da się wszystko zrobić i ustawić. Albo w plikach konfiguracyjnych, albo użyć odpowiednio rozbudowanego skina. Ten co był oryginalny jest niemal ekstremalnie prymitywny i nie ma dostępu do wielu opcji. Ja polecam skin "motoGiS v2.4". Ma wszystkie potrzebne opcje, także regulację neizależną głosu "gadania" i pozostałych dźwięków. No i przede wszystkim ma grafike dostosowaną do 800x480, a nie przez prymitywne przeskalowanie.

Ben

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 09, 2011, 22:20:42 »
Dzięki, zainstalowałem Motogis 2.4 i  działa świetnie. Ma wszystko czego mi brakowało.
Trzeba pamiętać tylko aby przez zainstalowaniem Motogis przekopiować foldery content ,licence na bok i odinstalowac IGO.

Czy przeskalowanie 800 x 480 działa automatycznie ?
Udało ci sie zmienić screen startowy ?

krzyż

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 10, 2011, 00:30:28 »
Panowie a z jakiego źródła i w jakiej wersji instalowaliście IGO ?

Ben

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 10, 2011, 09:37:23 »
IGO najlepiej kupić od IGO lub przez market

nakładke MotoGIS 2.4 800 x 480  wyguglasz.

Orillo

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 61
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 10, 2011, 21:15:22 »
Co do tego przeskakiwania ekranu- mam to od poczatku ,zastanawiam sie nad reklamacja .
wystawcie gdzies tego skina bo szukam i dupa blada.

krzyż

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 11, 2011, 01:24:48 »
Uff, po wielu próbach znalazłem odpowiednią instalkę z MotoGiz i działa na całym ekranie :) Sprawdzimy jak IGO sprawdza się w praktyce. Wiecie może czy IGO ma funkcję "prezentacji" - wcześniejszej wizualizacji całej trasy, jak np. w TomTomach ?

A poszukujących zapraszam na mojego chomika -> http://chomikuj.pl/krzyz_poludnia (hasło jest baaardzo podobne do nazwy chomika)

sector

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 11, 2011, 11:44:59 »
Uff, po wielu próbach znalazłem odpowiednią instalkę z MotoGiz i działa na całym ekranie :) Sprawdzimy jak IGO sprawdza się w praktyce. Wiecie może czy IGO ma funkcję "prezentacji" - wcześniejszej wizualizacji całej trasy, jak np. w TomTomach ?

Oczywiście da sie zrobić "symulację trasy". Mowa oczywiście o skinie MotoGiS.
Kiedy mamy juz ustaiona trasę (wysznacozny punkt końcowy). Z głównego menu wchodzimy w opcję MOJA TRASA -> WIĘCEJ OPCJI i mamy opcję SYMULUJ NAWIGACJĘ.

Niestety nadal nie udalo mi się przeskoczyć problemu "jąkania się" komunikatów głosowych w IGO na naszej Mancie. Następny wyraz w zdaniu zaczyna byc wypowiadany zanim skończy się wypowiedź poprzedniego. Jeśli ktoś rozwiązał ten problem, to niech się podzieli informacją jak tego dokonał.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2011, 12:07:25 wysłana przez jsadkowski, Reason: litrówka »

muniek86

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 85
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 12, 2011, 01:24:56 »
motogis wymiata faktycznie brandowy skin igo jest biedny jak galicyjskie wsie

muniek86

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 85
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 13, 2011, 02:10:12 »
Wykminiłem w necie że można pliki *.kml z mapek googla importowac do igo ale niestety cała opisywana operacja zakończyła się fiaskiem. Robił to juz ktos z was??

niby trzeba było stworzyć w "contend" katalog "userdata" a w nim katalog "route" a tam skopiowac *.kml i niby w load route by mozna było odpalić mapkę ale lipsko.

mar12ma

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 13, 2011, 10:17:28 »
Witam wszystkich.
Na moim egzemplarzu  też  pojawiają się problemy z wyświetlaczem. Przypuszczam, że jest to spowodowane przegrzewaniem się urządzenia co w efekcie daje  opisane wcześniej zjawiska przełączania  i samoczynne uruchamianie się programów. Proponowane przez Pana Sadkowskiego rozwiązanie są mało skuteczne ponieważ efekty samoczynnego działania zaczynają się dopiero gdy sprzęt zaczyna się grzać, gdy jest zimny to działa normalnie. Myślę, że jest to raczej wina sprzętu a nie drobinek kurzu, a więc MID powinien trafić do serwisu.

souacz

  • Gość
Odp: IGO
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 13, 2011, 16:12:58 »
Podobne rzeczy dzieją się na Sygic Mobile Maps. Pomaga chwilowe (tak koło 20 minut na każde 200km) odłączenie od ładowania. Zauważyłem też, że killowanie zbędnych procesów i wyłączenie autosynchronizacji przed odpaleniem Sygic powoduje mniejsze nagrzewanie. Aha, szybciej sie nagrzewa jeśli odpalamy auto z włączonym MIDkiem do ładowania, dziwne...

Natomiast na Navigon 2.5.1 przejechałem trasę Poznań>Przemyśl>Poznań bez żadnych kombinacji.
MIDek ledwo letni, klimatyzacja wyłączona, dzień bardzo ciepły (to istotne bo przy Sigic, w upalny dzień i przy braku klimy MIDek potrafił bardzo szybko się nagrzać, na szczęście w aucie z którego korzystam najczęściej jest wylot klimy w pobliżu miejsca gdzie mam zamontowanego MIDka i skutecznie go chłodzi :) ).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2011, 16:25:07 wysłana przez souacz »

TOMASZ420

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
Odp: IGO
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 22, 2011, 13:46:16 »
Wracałem ostatnio na Igo MotoGis ze Stalowej Woli do Krakowa (ok 160 km i prawie 3 godziny - w godzinach 13 do 16) nie było problemów ani z Midkiem ani z Mapą poza jednym - nie wiem dlaczego (a może tak ma być ?) nigdzie nie miałem budynków 3D.
Ale w tym ostatnim temacie chciałbym dopytać: czy te budynki 3D są wyświetlane w tej mapie a jeżeli tak to gdzie tą funkcję uruchomić (ja włączam 3D+) i gdzie tzn w jakim katalogu jaki plik być powinien (być może go po prostu nie mam).