Autor Wątek: Problemy z firmwarem do MID01  (Przeczytany 2035 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rdobry

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Problemy z firmwarem do MID01
« dnia: Lipiec 12, 2013, 19:12:23 »
Witam
Zacznę od początku, kupiłem rok temu MID01 z MapaMap w Mediamarkt
Działało to fajnie ale zainstalowałem dosłownie kilka aplikacji i coś się pochrzaniło
Robiłem tam różne fabryczne resety ale zawsze jakieś śmieci zostawały, mogłem jeszcze sformatować wewnętrzną pamięć ale się rozpędziłem i wgrałem inny rom...
No i teraz mam problem bo nie działa WiFi
Uprzedzając odpowiedzi, tak przeczytałem całe forum.
I teraz najważniejsze:
Mogę wgrać następujące romy:
Oryginalny z MID001 - działa, brak WiFi
MID001_system_diet - działa, brak WiFi
MID001_system_exp - działa, brak WiFi
update_xxs - działa, brak wifi

Próba wgrania:
MID001_2_2_1_market_20111222 lub R81P2A_V5_ALL_5.0.2_zhz_20111222 (inne wifi)
Kończy się dziwnym komunikatem w RKBatchUpgrade
<Layer 4-3> Start to check flash data
Dochodzi do 94% i pokazuje Fail
Co ciekawe proces ładowania image przechodzi prawidłowo a wywala się na sprawdzeniu poprawności.
Zauważyłem że ładują się wszystkie romy które mają ok 100MB (i mniej) a te co mają 133MB robią błąd....
Czyżby moje urządzenie miało tylko 128MB flesza? Co zrobić żeby pomniejszyć rom?
Może wtedy wejdzie?

Co ciekawe wgrałem jakiś rom znaleziony w sieci i też zadziałał tylko rozdzielczość ekranu była jakby 2x większa.
I co ciekawe działał bardzo szybko tylko czcionki miałem nieczytelne...
Help...


rdobry

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: Problemy z firmwarem do MID01
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2013, 12:08:22 »
OK, opanowałem sytuację ;)
Problem rozwiązał RKAndroidBatchUpgrade1.3
Poprzednio flaszowałem RKAndroidBatchUpgrade1.4 i on wywalał mi błąd
Wersja 1.3 przeflaszowała prawidłowo romem R81P2A_V5_ALL_5.0.2_zhz_20111222 (inne wifi) i jest to ten właściwy do MID01
Co ciekawe wersja 1.3 ma czasem problem z przełączeniem w tryb upgrade (zielony kwadracik) więc przełączałem wersją1.4 a flaszowałem 1.3 ;) Trochę kombinacji ale tablet wrócił do życia.
Przy okazji zauważyłem że te 2 romy które nie chciały mi się ładować były oryginalne od producentów i miały zaszyfrowaną partycję system.img. Może to było przyczyną błędu? Nie wiem, ale dałem radę. A przy okazji zrzuciłem niezaszyfrowaną wersję system.img dzięki temu mogę wprowadzać modyfikacje do tego romu.

Przy okazji eksperymentów zauważyłem że tego tabletu nie da się "uwalić" ;) Wgrywałem do niego najróżniejsze romy z sieci zupełnie nie przeznaczone do tego tabletu. Jedyne co było zgodne to typ procka. Bywało że tablet startował i identyfikował się w Windowsie nawet udostępniał wewnętrzny dysk ale ekran był czarny, czasem nie wstawał po fleszu, czasem restartował się w kółko....
Magiczna kombinacja ON/OFF + back i reset spinaczem przywracały fioletowy kwadracik w RKAndroidBatchUpgrade i zawsze mogłem wgrać inny rom. Przy okazji zrobiłem fajny rom z CyanogenMod7 ale niestety wifi nie działa a mam za małe doświadczenie żeby to naprawić - nie wiem gdzie szukać sterownika żeby podmienić z oryginalnego romu.

Poeksperymentuję jeszcze, bo tablet może działać z Androidem 2.3.7 tylko to paskudne wifi robi problem.
Robert

mtuz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
Odp: Problemy z firmwarem do MID01
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2013, 19:02:00 »
Cześć,

gratuluję uratowania urządzenia i podjętych prób poprawy jego pracy!
Trzymam kciuki za sukces i proszę o cynk, który rom można "wgrać" żeby cieszyć się jeszcze lepszą pracą tabletu.

Pozdrawiam!