Znalazłem rozwiązanie na wszelkie problemy związane z naszym imperatorem.Wychodzi na to,że Manta nie wie co sprzedaje lub,co wydaje się bardziej prawdopodobne po prostu nie umie nic zaradzić.Zauważmy,że wsparcie dotyczy drobnostek,z którymi przy odrobine chęci można poradzić sobie samodzielnie ale na pytanie dlaczego z konsoli(dla ścisłości Xbox One X ale czytałem,że jest identycznie w przypadku Sony PS4 Pro) nie ma obrazu 4k niestety nie otrzymałem odpowiedzi.Niby proste pytanie.Nagle wsparcie techniczne,wcześniej można by rzec wszechwiedzące umilkło i jaka jest tego przyczyna musiałem dowiedzieć się samodzielnie bo z pewnych,chyba nie tylko mi znanych przyczyn Producent nie wspomniał,że telewizor nie ma odpowiednich portów HDMI.Innymi słowy kabaret.Telewizor 4k,który nie wspiera 4k z urządzeń zewnętrzych.Zresztą z wypowiedzi innych użytkowników wiem,że aplikacje,które są zainstalowane też nie.Czyste i świadome oszukanie klientów bo poza matrycą ten telewizor nie ma nic wspólnego ze standardem 4k.Aby telewizor spełniał te wymagania to oczywiście oprócz matrycy powinien posiadać przynajmniej jeden port HDMI 2.0,który jest niezbędny do wyświetlania materiału w tej rozdzielczości.
Ale wracam do tematu,czyli jak sobie z tym poradziłem.Ano wbrew pozorom metoda jest bardzo prosta jednak kosztowna.Sprzedałem imperatora i tym razem wzbogacony o wiedzę zdobytą dzięki firmie Manta kupiłem telewizor znanej i szanowanej na rynku rtv marki.
Na koniec pozostaje mi podziękować firmie Manta za tą bardzo pouczającą,jednak dosyć drogą lekcję,że niestety za atrakcyjną cenę nasz sprzęt już tak atrakcyjny nie będzie czyli niska cena równa się niska jakość.Opisany przypadek tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu.Co prawda są firmy potrafiące pogodzić dobrą jakość z atrakcyjną ceną,ale to są wyjątki,rzekłbym perełki.Manta z całą pewnością do nich się nie zalicza.
Nie chodzi mi o to,żeby z jakiegoś tam powodu czy osobistej niechęci do ich produktów oczerniać Mantę.Do tej pory wszystko było w porządku.Sprzedawali sprzęt niskiej klasy ale tani.Pamietam,że kiedyś,około 2000 roku kupiłem odtwarzacz DVD tej firmy.Pracowałem wtedy w delegacji i potrzebowałem prostego,w miarę taniego odtwarzacza,który nie padnie po kilku dniach.Działał bez najmniejszych problemów,równocześnie będąc dużo tańszy od japońskich gigantów.Pewnie,że nie był tak zaawansowany technologicznie i nie posiadał takich możliwości ale w zupełności spełniał moje wymagania.Różnica polega na tym,że wtedy nikt nie obiecywał mi,że w tej cenie dostanę cudeńko najwyższej jakości.O ile Manta wcześniej miała uczciwe podejście to teraz zachowała się jak pospolity naciągacz.Stara się przekonać,że jest poważną i rzetelną firmą a jej produkty są wysokiej klasy.Problem w tym,że nie są i raczej nie będą.Nie twierdzę,że nie mają pojęcia o elektronice bo byłoby to obraźliwe i nie sprawiedliwe jednak to nie ten poziom.Porwali się z motyką na księżyc.Pielęgniarka nie operuje a murarz nie projektuje wieżowców choć obojgu mogłoby się wydawać,że posiadają niezbędne umiejętności.I całe szczęście bo efekt byłby równie opłakany.Mancie wydawało się,że podoła z telewizorem UHD natomiast skutek takiego założenia mieliśmy okazje poznać.
Tym miłym akcentem pozdrawiam forumowiczów,załogę na czele z ostatnimi czasy jakby mniej aktywnym Administratorem oraz wszystkich ludzi wchodzących w skład Manta Polska.