Autor Wątek: Planuję zminić zasilanie z 230V na 12V  (Przeczytany 8815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

prosiak_wej

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
Planuję zminić zasilanie z 230V na 12V
« dnia: Czerwiec 23, 2012, 18:23:22 »
Przyzwyczajony przez kilka lat do tunera satelitarnego zasilanego z 12V (podłączony pod rozbudowany, samodzielny i niezależny system zasilania) chciałbym też tak zrobić z Mantą. Oczywiście jestem świadom utraty gwarancji oraz działania na własną odpowiedzialność. Mam tylko pytanie: jakiego napięcia bądź jakich napięć dostarcza wewnętrzny zasilacz? Czy jest to 12V i później stabilizatory na 5V oraz 3,3V czy każde napięcie jest 'wyciągane' z trafa oddzielnie? A może jest inny rozkład napięć?

Jeżeli mogę to proszę dział Serwisu o udostępnienie schematu bloku zasilania tunera.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2012, 22:38:45 wysłana przez Marcin Kornatka »

Marcin Kornatka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 374
    • Zobacz profil
Odp: Planuję zminić zasilanie z 230V na 12V
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 04, 2012, 22:38:31 »
Po co tak sobie to komplikować. Nie lepiej podłaczyć tuner pod 230V i nic nie zmieniać.

prosiak_wej

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
Odp: Planuję zminić zasilanie z 230V na 12V
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2012, 15:10:59 »
Właśnie 230V to dla mnie niepotrzebne komplikowanie... Mieszkam w miejscu, gdzie awarie zasilania są dość częste, można by powiedzieć, że są na porządku dziennym. Dlatego 12VDC to główne zasilanie u mnie, wspierane przez akumulatory żelowe. Sprzęt RTV, który działa na tej gałęzi oraz całe oświetlenie są uniezależnione od kaprysów natury i braków publicznego prądu. Można by pomyśleć, że problem by rozwiązała przetwornica 12VDC > 230VAC, ale to kolejne niepotrzebne komplikowanie podłączenia. Sprawność takiej przetwornicy to ok. 80%, reszta idzie w nagrzewanie się jej. Zasilacz w tunerze podobnie. Także przy tych kilku watach, które zużywa sam tuner zużycie prądu by się przerodziło w kilkanaście do dwudziestu kilku watów pobieranych przez całość. Dlatego jeżeli jest możliwość zasilania tunera bezpośrednio z 12V (lub niższego napięcia), to wolałbym bezpośrednio go tak zasilać.

Manta Team 2017

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 4452
    • Zobacz profil
Odp: Planuję zminić zasilanie z 230V na 12V
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 07, 2012, 15:31:46 »
Pomysł może być także ciekawy dla osób z przyczepami kempingowymi, tam chyba też sporo urządzeń może być na 12V?

jaarex

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 130
    • Status GG
    • Zobacz profil
Odp: Planuję zminić zasilanie z 230V na 12V
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 07, 2012, 21:58:33 »
Trzeba zakupić przetwornicę która przerobi napięcie 12V na 230V  lub - ale to dla bardziej zaawansowanych przerobienie samego tunera co się wiąże z utrata gwarancji.
Przykladowe przetwornice Manty to modele: MM305 i MM306.

Gdybyś jednak uparł się na bezpośrednie zasilanie tunera na 12V to mogą być problemy z przeróbką, jutro sprawdzę jakie napięcia po wyprostowaniu wychodzą na elektronikę dekodera i czy zasilanie po przez stabilizatory jest wstanie zasilić elektronikę dekodera.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2012, 20:26:26 wysłana przez Marcin Kornatka »

prosiak_wej

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
Odp: Planuję zminić zasilanie z 230V na 12V
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2012, 18:11:50 »
Tuner zasilają dwa napięcia  (z transformatora przetwornicy wychodzą 2 napięcia) po wyprostowaniu podają podstawowe napięcia 5V i 15V na C48 masz 5V na C95 15V

I tu mi Kolega odpowiedział najlepiej jak tylko można było :)

Konwertowanie 12VDC > 230VAC a potem 230VAC > 15VDC i 5VDC mija się z celem, niepotrzebnie pracują dwie przetwornice, które 'dla zasady' tracą trochę mocy (sprawność ok. 80%). Przy dobrym układzie można zrobić z 12VDC bezpośrednio dwa napięcia 15VDC i 5VDC przy sprawności ok. 95%, a przy tych 10 watach, które potrzebuje tuner (w praktyce mniej, bo wewnętrzny zasilacz nie będzie pracować marnując moc) można zrobić malutki i wydajny układ z SMD, który można nawet wbudować w tuner.

Dzięki bardzo!

prosiak_wej

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
Odp: Planuję zminić zasilanie z 230V na 12V
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 13, 2012, 01:33:41 »
Nawet wystarczy 7805, żeby 5V zrobić... Ale przyjdzie czas na przeanalizowanie urządzenia i sprawdzenia. Może się okazać, że po podaniu na linię 15V napięcia 12V zadziała poprawnie. A przetwornicę jakbym miał kupować to jakąś porządną krajowej produkcji, mimo że droższą. Jakość komponentów lepsza, wykonanie solidniejsze i na pewno sprawność większa, a także mniejszy poziom zakłóceń.

Najważniejsze, że moja ciekawość została zaspokojona a odpowiedź na zadane pytanie podana rzeczowo i treściwie, więc można temat zamykać ;)

Agathax89

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
Odp: Planuję zminić zasilanie z 230V na 12V
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 24, 2017, 13:23:05 »
Dokładnie też mi się wydaje, że tuner 230v będzie rozwiązaniem problemów. I niema co sobie utrudniać życia. Chyba, że bardzo lubisz obchodzić problemy na około.
Dziś wywóz gruzu czy też wywóz odpadów to istotny element działania zadbanego miasta. Wywóz gruzu realizuje się najczęściej stosownymi kontenerami na gruz i wywóz gruzu Kraków. Kontenery na gruz przywożone są specjalistycznimi samochodami ciężarowymi. Każdy kto realizuje