Autor Wątek: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu  (Przeczytany 27128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BogDom

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 03, 2013, 11:19:41 »
Niestety, metoda Martin W u mnie nie sprawdziła się.

Andreas

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 04, 2013, 16:15:54 »
Z dużym stopniem pewności przypuszczam, że żaden z narzekających na sklerozę swojego tunera, nie przeprowadził jednak starannie, w 3-4 newralgicznych (dla "anteniarzy" z TVP/DVB-T/EmiTel) porach dnia, testów - opisanych wcześniej przeze mnie i przez Martina, w kolejności przypomnianej niżej, na swoim tunerze i antenie najlepiej siatkowej czy innej -własnej, bo ze zbiorczą anteną, zwłaszcza najnowocześniejszą, lub nawet z jakimś starym AZART-em, modyfikowanym naprędce -mogą być inne problemy, dodatkowe, jak np. z nowoczesną zbiorówką, u mnie na budynku!
Metodę Martina i moją, trzeba przećwiczyć-uważnie, starannie, bez pośpiechu, bez rutynowych pomyłek przy nudzącym już powtarzaniu czynności, pomyłek z zaznaczaniem w Menu tunera, zwłaszcza gdy człowiek już zaspany, lub przemęczony po całym dniu, testując tuner w nieciekawych porach dnia/nocy, w swojej lokalizacji! Przynajmniej zbadać trzykrotnie,  np. w godz. 5-6:00 i do 15:00,  16-20, po 22, a nawet po 3:00 - wystarczy, że raz chwycisz Listę. Będzie pamiętana, nawet po zmianie anteny indywidualnej (siatki) na anteną zbiorczą, ale sprawną.  I masz spokój, do następnej modyfikacji identyfikatorów stacji, wykonywanej przez TVP (a TVP musi z mocy ustawy, przenieść wszystkie stacje TVP na MUX-3, do kwietnia 2014) czy przez modyfikacje sygnału przez innego nadawcę DVB-T.
Pewnie dopiero po kwietniu 2014 roku, jeśli Manta nie wypuści lepszego firmware, sytuacja będzie bardziej stabilna, z tym wrednym dla tunerów, grzebaniem w sygnale DVB-T.?
1. Włącz przywracanie ustawień fabrycznych.
2. Popraw na właściwe ustawienie: LCN (LCD) i LCN - Wył.
3. Popraw na właściwe - "Zasilanie anteny", jeśli masz wzmacniacz zasilany z dekodera, bo nic nie "złapiesz" z anteny- bez zasilania wzmacniacza w puszce antenowej; ustaw, poprawnie rozdzielczość, proporcje obrazu, najlepiej na "Auto". warto też poprawić (bo się o tym potem często zapomina) ustawienie "przejścia w czuwanie Stand by - Włącz, czas pokazu zdjęć i czas przejść -w pokazie slajdów z tunera, , wielkość plików zapisywanych z USB, na 4GB, można też, teraz już sformatować nośnik, w porcie USB, najlepiej na NTSF (bo to pozwala zapisać pliki filmowe mające powyżej 4 GB, np. dłuższe filmy z TVP1-HD, albo z TVP2-HD - w jednym pliku), 
4. Wyszukiwanie stacji - jeśli znamy numery kanałów- w naszej lokalizacji na każdym z MUX niekodowanych - to wybieramy ręczne wyszukiwanie; jeśli nie wiemy - na jakich kanałach szukać, to wyszukujemy automatycznie, na całym zakresie MHz; po wyszukiwaniu automatycznym -od razu usuwamy wszystkie stacje kodowane, mają pozostać tylko (póki ich tyle jest) te 22 stacje niekodowane.
5. Ustawiamy pożądaną kolejność stacji.
5. Wciskamy EXIT - i z lekką niepewnością, wyłączamy Tuner, jak tylko zniknie komunikat z żółtą  buzią, o zapamiętaniu ustawień.
4. Z wielką ciekawością włączamy tuner - i o dziwo, nasza lista stacji nareszcie jest zapamiętana! Zapewne po którymś z 2-3 testów, opisanych wyżej, przeprowadzonych cierpliwie, starannie i uważnie, w identyczny, opisany wyżej sposób - za każdym razem!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2013, 16:18:11 wysłana przez Andreas »

BogDom

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 04, 2013, 17:21:23 »
Odpowiem dosadnie: to ma, k..wa, działać, a nie: może będzie działać, może nie. U mnie nie działa, u innych też nie, czyli to dyskwalifikuje produkt. Nikt nie wygrał czasu na loterii, żeby wiele razy próbować, czy wreszcie pamięć tunera "chwyci", czy nie. Andreas proponuje przeprowadzać próby o różnych porach dnia - no super pomysł, bo przecież tysiące użytkowników tunera nie ma nic innego do roboty, tylko poświęcić czas i siły tunerowi, jak jakiemuś kalece w rodzinie!
W instrukcji nie ma nic o takich przypadkach, więc tuner nie jest zgodny z umową kupna z powodu wady ukrytej w postaci niedostosowywania się do warunków nadawania. Podkreślam, że telewizor Manta, który mam, jakoś nie ma problemu z zapamiętaniem kolejności stacji po zmianach w nadajnikach, czyli problem jest wyłącznie w oprogramowaniu tunera!
Co mówi się o samochodzie, który może odpali, a może nie? Mówi się kupa szmelcu, złom itp. i nikt normalny nie próbuje po raz któryś wymusić na nim odpalenia, tylko albo naprawia, albo wyrzuca. Poza tym, czy tysiące starszych osób, które głównie są użytkownikami tego tunera, ma pojęcie, co z tym zrobić? Nawet nie mają internetu, więc skąd mogą wiedzieć, że jest to ogólnopolski problem firmy Manta?
Mam coraz więcej złości do Manty, że tak olewa problem i nawet nie wyda jakiegoś komunikatu w sprawie, a szczególnie za to, że nie przedstawia nawet tutaj, na forum, nowego oprogramowania.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2013, 17:28:20 wysłana przez BogDom »

Andreas

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 04, 2013, 18:25:06 »
Podobnie myślę jak kolega BogDom, ale nie do końca. Już dawno napisałem na forum, chyba na forum EmiTel-a, odp. koledze o ksywce DVBManiak czy jakoś tak - że tuner DVB-T, spełniający norny dopuszczenia na rynek polski, i sygnał,DVB-T spełniający normy na rynku polskim, mają je spełniać, przez całą dobę, i w całej Polsce -i tyle. Ale czyja tu wina, że coś tu nie gra z pamięcią tunerów różnych producentów? Albo na jednej, obu czy większej liczbie stron tej sprawy leży sobie wina? Wina leży zapewne gdzieś pośrodku, pewnie jest kilku winowajców, w tym tych dopuszczających i ustalających normy techniczne i graniczne odchylenia od normy, dopuszczających i certyfikujących urządzenia i parametry, sygnał, kontrolujący ich przestrzeganie, karanie za winę i kłamstwa odnośnie przestrzegania norm, także teraz, po niby zakończonej cyfryzacji telewizji (ale trwającej w najlepsze, nadal i jeszcze do kwietnia 2014, i oby tylko tyle...) - a wszyscy za to biorący kasę i zaszczyty, schowali naraz głowy w piasek. Żadna porażka nie ma ojca, a sukcesem dzieli się wielu ojców... Napisałem dwa razy do MCiA (czekam na drugą odpowiedź, jakoś idzie im opornie...), do Emitela i nic. Ekspert Emitel-a idzie od początku w zaparte, serwisanci Manta, WIWA, Esperanza i ewentualnie innych pudelek od DVB-T- nadal udają,, że ich ta sprawa się nie ima, że niby ich pudełka mają super wspaniale oprogramowanie i tyle?
Jeszcze niedawno byłem jednym z trzech, trzecim z kolei, co się żalili na pamięć tunera na tutejszym forum Manty, lecz od innego wątku licząc. Ale tamci koledzy zaprzestali molestować Mantę w tej sprawie, a ja upierd..wie to czyniłem! Dlatego chyba ekspert z tut. Forum -próbował mi wmówić, że tylko ja jeden, czepiam się swojego tylko problemu, którego nikt inny rzekomo w Polsce nie ma, w sierpniu 2013!
Na forum EmiTel-a też usiłowano w tym temcie z pamięcią tunera, najpierw zrobić ze mnie nieuka, jakiegoś oszołoma, maniaka, albo jeszcze gorzej, bo mało kto pisał, narzekał i umiał w czasochłonnych i upartych testach udowodnić - jakieś zmiany, w sygnale DVB-T, i to udowodnić na różnej marki tunerach, na różnych opcjach ustawień tunera i w różnych porach doby w mojej lokalizacji! Doszedłem do wniosku o prawie pewnej manipulacji, emisji antenowych DVB-T, modyfikacji czegoś w sygnale, DVB-T - których to manipulacji w sygnale i urządzeniach nadawczych - antenowych, pan ekspert z EmiTel-a tak się dwukrotnie, stanowczo zarzekał ...
TVP zaleca obecnie, na pasku w TVP Info, przeprogramowanie odbiorników, MCiA UKE i KRRiT - jeszcze nie widzi żadnych, ogólnopolskich, masowych, problemów z naszymi tunerami, ani z jakością i parametrami sygnału, wysyłanego przez sprzęt EmiTel-a, Bo jak czytam na różnych stronach, i to już od 2012 r. - to nie tylko Manta, Esperanza, WIWA miewa kłopoty z pamiętaniem stacji.
Czy ktoś wie, choćby Kolega BogDom- na pewno, jakie to markowe i niemarkowe tunery (wszystkie zapewne na częściach, zmontowanych przeważnie w małych, żółtych paluszkach), jakiej marki i które modele, na pewno pamiętają Listę Stacji - i to nawet w sierpniu i obecnie-we wrześniu 2013? Pamiętają zawsze, o dowolnej porze wyszukiwania stacji, na tych tunerach? Myślę, że jakieś 90% użytkowników, głównie seniorów, nie ma pojęcia, czy ich tuner czegoś nie potrafi, jak im ustawiono odbiór, jakieś miesiące temu i tak mają - i nikt nie wyszukiwał na ich tunerach, na nowo stacji. Pewnie nadal mają ją w pamięci tunera, albo staruszkowie to olewają, mając większe problemy życiowe, do pokonania...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2013, 18:46:53 wysłana przez Andreas »

Andreas

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 05, 2013, 21:20:22 »
JEST PATENT, JEST LEKARSTWO - NA TUNERY MANTA02 - I PAMIĘĆ LISTY STACJI. Na tuner Manta DVB-T02, zarówno  z softem fabrycznym -11101, jak i najnowszym -12114!
Nazwę go "Metoda Andreasa nr 592013" - od ksywki autora i daty odkrycia...

Liczę po cichu na nagrodę, od firmy Manta... Może pan J. Sadkowski - Ekspert z Manty i jednocześnie nasz sympatyczny moderator, "wytrzaśnie mi" jakąś premię, od Manty, w końcu ratuję tu reputację, świetnego zresztą i dość taniego, Tunera tej firmy.. ale dość już lukru.
Nie musi być nic kosztownego, niechby nawet jakiś gratisowy Tuner Manta, najlepiej Combo ;D?
Patent mój został sprawdzony doświadczalnie, pomyślnie - przez jednego z "największych" i konkretnych dyskutantów, z tego forum! Może sam się pochwali, nie będę wyciągać go "za uszy" -do tablicy...

A teraz o "patencie";
ale tu trzeba to powiedzieć, stanowiącym "modyfikację autorską"- instrukcji z dnia 27 sierpnia 2013, od Eksperta/moderatora -z forum EmiTel-a, odn. "wyszukiwania ręcznego i zapamiętywania (czasem...) posortowanej listy Stacji", ale metody nie zawsze skutecznej, nie o każdej porze doby i nie na antenie zbiorczej- ale tylko indywidualnej (przynajmniej u mnie tak było) i niektórzy z tego forum, ja także, też nie radzili sobie zawsze z tą metodą, w każdej porze doby:

-od pierwszych godzin, dzisiaj 5-9-2013 - coś znowu drgnęło na plus, na sygnale DVB-T i modyfikowanych non stop identyfikatorach stacji TV. Znowu, moja antena zbiorowa, DVB-T/SAT/Radio - podobnie jak miesiąc temu - pozwala zapisać, tak samo jak z anteny siatkowej, Listę Stacji, na tunerze Manta.
I co najważniejsze - od teraz można to zrobić (?) już w dowolnym momencie, niekoniecznie po nocy!
Ale u mnie ta sztuka udaje się (i to na obu wersjach softu) tylko w takiej kolejności:

Jednak najpierw należy się dowiedzieć, w necie lub w inny sposób, np. poprzez pozorowanie wyszukiwania ręcznego, zapisać sobie numery kanałów, na których tuner wynajduje najsilniejszy sygnał, najbliższy 100%, powinny być trzy MUX-y (3 kanały niekodowane i 4-ty, ze zbędnym nam kanałem dla stacji kodowanych). Każdy zainteresowany tą metodą, musi to sprawdzić indywidualnie, jeśli jeszcze tego nie wie, dla swojej lokalizacji, aby odkryć, na których kanałach ma te 22 stacje niekodowane. Bo konieczne jest jednak wyszukiwanie ręczne stacji na Tunerze.
Procedura wyszukania i zapamiętania listy Stacji TV, w dowolnym momencie (?)

1. Włącz przywracanie ustawień fabrycznych.
2. Popraw na właściwe ustawienie: LCN (LCD) i LCN - Wył.
3. Popraw na właściwe, bo ulega zwykle przestawieniu, po przywróceniu ustawień fabrycznych-  "Zasilanie anteny", jeśli masz wzmacniacz zasilany z dekodera, bo nic nie "złapiesz" z anteny- bez zasilania wzmacniacza w puszce antenowej; ustaw poprawnie rozdzielczość obrazu, proporcje obrazu, najlepiej na "Auto". warto też poprawić (bo o tym potem często zapomina się) ustawienie przejścia w czuwanie Stand by - Włącz, ustaw czas pokazu zdjęć i czas przejść -w pokazie slajdów z Tunera, ustaw wielkość plików zapisywanych z USB, na 4GB, można też, teraz już sformatować nośnik, w porcie USB, najlepiej na NTFS (bo to pozwala zapisać pliki filmowe mające powyżej 4 GB, np. dłuższe filmy z TVP1-HD, albo z TVP2-HD - w jednym pliku).

4. Wyszukiwanie stacji - na każdym z kanałów dla MUX niekodowanych - wybieramy ręczne wyszukiwanie;

5. Wyłączamy tuner - zaraz po zakończonym wyszukaniu ręcznym. Być może- w tym właśnie momencie, lub podczas następnego uruchamiania tunera, następuje coś w rodzaju "formatowania scalonej Listy Stacji", w  pamięci Tunera, dla umożliwienia jej posortowania inaczej i zapamiętania tego, zapisania nowej, scalonej listy stacji, pochodnej z trzech list, zapisywanych przecież odrębnie, kolejno, po wyszukaniu na każdym kanale niekodowanym; zapis każdej cząstkowej listy stacji niekodowanych potwierdza krótki komunikat, z "żółtą buźką";
I to jest chyba "gwóźdź całego patentu"! Bo samo wyszukiwanie, ręczne na kanałach niekodowanych, i zaraz sortowanie tej listy, co inni wcześniej też sugerowali, np. na forum Emitel-a, nie dawało zawsze powtarzalnego wyniku, i wszędzie w Polsce- w dowolnej porze doby, na dowolnej (lecz sprawnej) instalacji antenowej -zbiorczej lub indywidualnej.
Mam nadzieję, że ten pomysł na pamięć listy Stacji TV sprawdzi się także w innych tunerach i lokalizacjach, i to  w każdej porze doby, dopóki serwisy nie zmienią firmware tunerów i warunki nadawania sygnału DVB-T, w tym tych, tak kłopotliwych dla pamięci stacji w tunerach DVB-T - nowych identyfikatorów, stacji kodowanych i niekodowanych. 

6. Włączamy tuner i dopiero teraz ustawiamy pożądaną kolejność Listy Stacji (programów) TV.
7. Wciskamy na pilocie EXIT - i gdy tylko zniknie komunikat z żółtą  buzią, o zapamiętaniu ustawień - wyłączamy Tuner.
8. Włączamy ponownie Tuner - i o dziwo, teraz już nasza Lista Stacji jest zapamiętana, w dowolnym momencie, przez nas wybranym, nawet z anteny zbiorczej! Nie trzeba już "polować" na jakiś moment, w ciągu dnia-nocy...

Wniosek mój jest taki- obecnie stacje kodowane, chyba Cyfrowego Polsatu, mają teraz jakieś inne niż dawniej identyfikatory, i nawet jak Tuner Manta DVB-T02, z najnowszym softem -ver. 12114 - już ich teraz nie zapisuje, podczas automatycznego przeszukiwania całego pasma MHz, ale jednak coś sobie z tego wyszukania zachowuje, w pamięci- o tych identyfikatorach stacji kodowanych, co uniemożliwia mu zapamiętanie, w dowolnym momencie, dla nas dogodnym, naszej Listy Stacji - posortowanej dowolnie. Bez podawania Tunerowi do jego bazy danych, informacji o stacjach kodowanych (u mnie są one na kanale 46), Tuner jakoś potrafi zapamiętać, same stacje niekodowane, ustawione już  w dowolnej kolejności, po czynnościach jw.

Pewnie -że nadal występuje -gdzieś, nie wiem gdzie - jakaś niedoróbka, w oprogramowaniu - albo tunerów lub urządzeń nadawczych DVB-T, ale widać informatycy Manty i innych pudełek, nie spodziewali się takich zmian, w sygnale DVB-T, w przyszłości, i póki co -nic nowszego z softu, nie ogłosili do pobrania.

Po odkryciu nowego patentu, działającego na każdej wersji softu Manty02, zmieniłem też soft -na 12114 -także na drugim tunerze Manta, z wersji fabrycznej 11101.
Życzę sukcesów, w testowaniu "patentu nr 592013"...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2013, 04:34:06 wysłana przez Andreas »

BogDom

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 05, 2013, 22:41:44 »
Zgadza się, że patent działa, testowałem na moim tunerze. Szkopuł w tym, że tylko my, na forum, o tym wiemy. Tysiące pozostałych użytkowników męczy się z tunerami lub niepotrzebnie traci czas na chodzenie do serwisu. Zaczynam nie lubić Manty...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2013, 14:30:06 wysłana przez BogDom »

prosiak_wej

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 07, 2013, 08:52:47 »
Dziś dostałem PW z linkiem do tego tematu. Jak wrócę z pracy to się pobawię, chociaż mam tuner DVBT04, ale wku##a mnie ustawianie kanałów po swojej kolejności co jakiś czas. A zdarza się, że kolejność z mojej na dziwną przeskoczy nawet podczas przełączania kanałów...

prosiak_wej

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 07, 2013, 21:13:36 »
No okej Panowie, zrobiłem według powyższego sposobu na swoim DVBT04, z taką różnicą, że za każdorazowym ręcznym wyszukiwaniem danego kanału tuner od razu sam wchodził w jego odbieranie (musiałbym ponownie nacisnąć MENU i przeszukać kolejny kanał), więc po każdym wyszukiwaniu go wyłączałem, włączałem ponownie i przeszukiwałem kolejny kanał. Jak włączyłem tuner po przeszukaniu ostatniego, trzeciego kanału to ustawiłem listę po swojemu (wstępnie była inna niż w przypadku wyszukiwania automatycznego) i po zniknięciu żółtej buźki wyłączyłem tuner. Po włączeniu go ponownie lista była taka jak być powinna, co mnie nie dziwi, bo miałem tak zawsze. Ciekawe tylko, czy się ona sama nie rozjedzie po jakimś czasie...

BogDom

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 07, 2013, 21:59:22 »
DVB-T02 ma tak samo, trzeba wejść w Menu i szukać ręcznie kolejnego kanału, nie trzeba wyłączać po każdym ustawieniu.

Andreas

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 08, 2013, 00:55:55 »
"Patent" był opisany w miarę precyzyjnie, ale z myślą o użytkownikach tunera, już potrafiących wyszukać stacje ręcznie lub automatycznie na swoim tunerze. 
Po każdym -wyszukanym ręcznie- wykazie stacji, na poszczególnym kanale, tuner przechodzi automatycznie do odtwarzania i trzeba ponownie wejść w menu, dalej - wyszukiwanie ręczne na kolejnym kanale, a Ciebie to "ciężko zadziwia" - jakbyś to dopiero odkrył teraz?
Nie potrzeba wyłączać tunera natychmiast, po każdym z pierwszych dwóch wyszukiwań stacji, na obu kanałach odpowiednio dla MUX 1 i MUX 2, chociaż można to zrobić, jak widać w Twoich przypadku, ale to niepotrzebnie wydłuża czas całej operacji ustawiania i zapamiętywania swojej listy stacji.
Wyłączamy tuner "obowiązkowo" dopiero po trzecim, ostatnim wyszukaniu ręcznym stacji na kanale, zwykle jest to MUX 3, jeśli zaczynamy szukanie stacji od najmniejszego nr kanału; wyłączamy tuner gdy już wszystkie niekodowane stacje są wyszukane z MUX 1, MUX 2 i MUX 3 i tuner je sobie ułoży (zapamięta) wg swojego pomysłu na kolejność.
Kolego "prosiak_wej"- z tym "patentem" chodzi o to, że teraz (znowu) masz możliwość zapisania swojej listy stacji, kiedy chcesz i jak chcesz, tj. tak -jak było to możliwe i bezproblemowe, zawsze - kiedy chciałeś lub musiałeś to zrobić z Listą Stacji na swoim tunerze, i to od dawna, przynajmniej od wiosny 2012 do początku lipca/sierpnia 2013, na większości tunerów Manta, Esperanza, WIWA.
Nie wykazałeś jakiegoś, nawet małego, zadziwienia tą sytuacją, tj. zapisaną i zapamiętaną Twoją posortowaną listą stacji - bo nie wiesz, chyba nie doczytałeś, np. na forum Manty,  Emitel-a, co się dzieje - zwłaszcza ostatnio, od sierpnia 2013 - z taką listą stacji, na różnych tunerach w różnych lokalizacjach w Polsce?
A Ty już martwisz się, na zapas, na jak długo masz zapamiętaną listę stacji? Pewnie do kolejnego modyfikowania identyfikatorów stacji (programów), albo zmiany innych parametrów w sygnale antenowym DVB-T, i do czasu skasowania jakiejś stacji, dołożenia nowych stacji, przeniesienia niektórych stacji pomiędzy MUX-ami. Np do kwietnia 2014 dojdą stacje: TV TRWAM i jeszcze przynajmniej dwie inne stacje, a TVP ma obowiązek przeniesienia swoich programów, z MUX 1- na MUX 3. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2013, 15:18:51 wysłana przez Andreas »

Anpo

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 10, 2013, 09:27:46 »
Mój DVBT02J... gubi ustawione przeze mnie kanały po wyłączeniu i ponownym włączeniu. Nie ma to nic wspólnego z podłączeniem do anteny. Niezależnie od tego czy do tunera podłączony jest kabel antenowy czy też nie, kolejność kanałów ulega przesunięciu. Moja indywidulna lista kanałów znika. Co to ma znaczyć? Problem wydaje się być poważny i rozległy. Co na to Manta?
Mieszkam w Bielsku-Białej. Tuner zasilany jest ze zbiorowej anteny.

Manta Team 2017

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 4452
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 10, 2013, 10:19:48 »
Wcześniej pamiętał czy zawsze gubił?
Jeśli zawsze gubił to zrób przywracanie ustawień fabrycznych, czasami pomaga.
Następnie jeśli nie pomaga to wgraj firmware - poproś w serwisie odpowiednie dla twojego numeru seryjnego.
Jeśli to nie pomoże serwis.


PS. W tym temacie proszę pisać TYLKO jeśli tuner przestał zapamiętywać po zmianach w nadawanych programach.

Andreas

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 10, 2013, 12:16:08 »
Szanowny Panie J. Sadkowski. Powinien Pan to już wiedzieć i nie odsyłać ludzi "na Berdyczów", że serwis Manty nie wysyła klientom Manty, na ich gorącą nawet prośbę, w e-mail, firmware do tunera Manta DVB-T02 serii "J". Tenże serwis Manty odsyła do linki na forum Manty!
Poza tym Kolega Anpo pisze wyraźnie - już na wstępie swojego postu - że ma tuner DVB-T02 J...
A więc oprogramowanie, najnowsze do tego modelu- ma oznaczenie 121114 - i jest dostępne - nie w żadnym serwisie Manty - tylko tutaj http://www.manta.info.pl/forum/dvbt02/soft-dvbt02-%28-dla-seryjnych-zaczynajacych-sie-od-dvbt02j-i-dvbt02smd-%29/.
Piszę to na podstawie faktu, bo mam takie same tunery, o tym samym nr serii "J" - i gdy napisałem do serwisu Manty, z prośbą o najnowszy firmware, to pan serwisant Manty był uprzejmy odesłać mnie właśnie do tej linki.
Kolego Anpo, jeżeli Twój tuner już zdążył pobrać jakąś listę stacji, naturalnie przy podłączonej antenie, to zapamiętuje ją i możesz z nim chodzić do innych kolegów, podłączyć swój tuner do ich anteny, albo do swojej innej anteny, np, indywidualnej, powiedzmy siatkowej, i on nadal tę listę pamięta, niezależnie od anteny. A po podłączeniu jakiejś anteny próbuje znaleźć sygnał, stosownie do listy stacji zapamiętanych! Jeżeli nie znajdzie takowego sygnału, to pokaże Ci komunikat "Brak sygnału".
Kolego Anpo, bądź uprzejmy wykonać starannie wszystkie kroki z opisanego wyżej Patentu 592013, nawet bez zmiany firmware! I zapewne Twój problem zniknie, jeżeli tylko ta Twoja antena zbiorcza jest w porządku.
Jeżeli sztuka się nie uda., spróbuj -jeżeli masz taką możliwość - podłączyć antenę indywidualną, nawet  pokojową, abyś chociaż ze trzy stacje złapał, jeżeli nie uda się złapać wszystkich 22 stacji z przyzwoitą jakością sygnału. Wtedy też sprawdzisz, wg patentu, czy uda się zapamiętać Twoje ustawienie, choćby tylko na trzech stacjach. Będziesz wiedział- gdzie jest problem, czy w tunerze z testami po patencie, czy w antenie zbiorczej, (może to stary AZART po modernizacji, może nieudanej -dla nowego parametru sygnału DVB-T, tych tzw. identyfikatorów stacji - zmienianych w TVP, w ostatnich tygodniach.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2013, 12:23:02 wysłana przez Andreas »

Anpo

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 10, 2013, 13:43:22 »
Jestem elektronicznym laikiem, dlatego mam pytanie: co to jest Patent 592013 i gdzie go szukać?
Pozdrawiam!

Andreas

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
Odp: Tuner Manta DVB-T02, po 26-7-2013 gubi listy kanałów, niezależnie od softu
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 10, 2013, 14:08:18 »
Nieco wyżej, na tym forum jest post na wstępie ma "JEST PATENT... "
Kolego poczytaj od początku posty chociaż na tej stronie lub od strony nr 1 -tego wątku.  Problem o którym piszesz/ pytasz, jest już opisany wcześniej. Dobrze, że ja jestem cierpliwy bo inni mogą takiego "pytka" mocno tu objechać, że nie czyta tylko najpierw pyta...