Autor Wątek: Tuner manta przywraca wyjściową kolejność kanałów  (Przeczytany 2613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Miszel

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Tuner manta przywraca wyjściową kolejność kanałów
« dnia: Sierpień 29, 2014, 19:51:56 »
Witam

Mam problem ze swoim tunerem DVBT012. Ustawiam sobie własną kolejność kanałów na podstawie tutoriala znalezionego na tej stronie:

Sortowanie - wg LCN
LCN - wyłączone

Po ustawieniu kanałów wszystko działa, kanały trzymają się zgodnie z ustawieniami, ale raz na jakiś czas nie wiem z jakiego powodu (braku prądu, czy czego) kolejność ni stąd ni zowąd przywraca się do numeracji wyjściowej ustawionej przez nadawcę, czyli najpierw wszystkie kanały TVP potem kolejne. Mam już dość przestawiania tego co parę dni. Żeby chociaż można było zrobić kopię softu z moimi ustawieniami i ją ponownie załadować, a nie bawić się w to ręcznie. Ale możliwy jest tylko upgrade. Może trzeba zaktualizować oprogramowanie albo coś? Co z tym zrobić, żeby nie trzeba było ciągle ustawiać na nowo?

Dane tunera:
Model: MANTA DVBT012
Wersja programu: 11120.164616.
Wersja urządzenia: Wersja 2

Proszę o pomoc >:(
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2015, 14:25:20 wysłana przez Miszel »

kylevessPL

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 814
  • kylevessPL - impossible becoming possible!
    • Status GG
    • Mój stan Skype
    • Zobacz profil
    • Profil na xda
Odp: Tumer manta przywraca wyjściową kolejność kanałów
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 29, 2014, 20:18:12 »
Rozumiem, ale prawdę mówiąc, nie wiem, czy tak można zrobić. FIRMWARE nie ma udostępnionego, ale myślę, że nie w tym rzecz. Miałem też wiele tunerów i TV i każdy np. po wyłączeniu przycisku z "listwy" lub odłączeniu zasilania z kontaktu przywracał domyślne ustawienia, w tym godzinę. TV i tuner musiały być cały czas na STANDBY ON. Mimo że czerpało więcej energii, wszystko potem było OK. Myślę, że u ciebie też w tym rzecz. Sprawdź, nie wyłączając zasilania i daj znać. Wiem, że to więcej problemów i w sumie kasy za prad, ale niestety chyba tak musi być...
kylevessPL - impossible becoming possible!
Moja strona WWW: http://adf.ly/rUP4U
AndroGeek
Mój profil xda - http://forum.xda-developers.com/member.php?u=4807387
Mój smartfon - Samsung Galaxy Trend Lite/Fresh S7390
Moje taby - Manta MID08S, Manta MID9701

Miszel

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: Tumer manta przywraca wyjściową kolejność kanałów
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 29, 2014, 20:37:46 »
Problem chyba nie tkwi w trybie standby, ponieważ wyjeżdżając na weekend wyłączałem tuner z gniazdka i kanały się nie kasowały (przestawiały). Dzieje się to z niewiadomych dla mnie przyczyn w niewiadomym czasie. Potrafiło z miesiąc się nie resetować, a ostatnio potrafiło zresetować się dwa razy w ciągu bodajże 2 dni. Jakby dostawało jakąś aktualizację kanałów po antenie czy coś...

kylevessPL

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 814
  • kylevessPL - impossible becoming possible!
    • Status GG
    • Mój stan Skype
    • Zobacz profil
    • Profil na xda
Odp: Tumer manta przywraca wyjściową kolejność kanałów
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 29, 2014, 20:49:24 »
Problem chyba nie tkwi w trybie standby, ponieważ wyjeżdżając na weekend wyłączałem tuner z gniazdka i kanały się nie kasowały (przestawiały). Dzieje się to z niewiadomych dla mnie przyczyn w niewiadomym czasie. Potrafiło z miesiąc się nie resetować, a ostatnio potrafiło zresetować się dwa razy w ciągu bodajże 2 dni. Jakby dostawało jakąś aktualizację kanałów po antenie czy coś...
Czyli nie po stronie STAND BY... W takim razie napisz do serwis@manta.com.pl. Może ci coś pomogą. Zapytaj się, czy to może byc wina tunera, czy z innych przyczyn. W końcu to oni powinni najlepiej wiedzieć.
kylevessPL - impossible becoming possible!
Moja strona WWW: http://adf.ly/rUP4U
AndroGeek
Mój profil xda - http://forum.xda-developers.com/member.php?u=4807387
Mój smartfon - Samsung Galaxy Trend Lite/Fresh S7390
Moje taby - Manta MID08S, Manta MID9701

Manta Team 2017

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 4452
    • Zobacz profil
Odp: Tumer manta przywraca wyjściową kolejność kanałów
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2014, 08:34:23 »
Zapytaj w serwisie, jeśli jest fw naprawiający to dostaniesz (nie wszystkie fw są udostępniane ogólnie), jeśli nie ma, to pozostaje serwis.

Miszel

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: Tumer manta przywraca wyjściową kolejność kanałów
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2014, 12:01:17 »
Napisałem do nich wczoraj maila. Zobaczy czy i co odpowiedzą...

Manta Team 2017

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 4452
    • Zobacz profil
Odp: Tumer manta przywraca wyjściową kolejność kanałów
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2014, 15:43:24 »
Spróbuj tego firmware:
https://mega.co.nz/#!iVEm0AgZ!cdEEJRiMpbnAcFTWIqDYfTWXiqWi951rHbtUA_n3QdY

od razu piszę, że mogą pojawić Ci się kodowane kanały Polsatu, których nie będziesz mógł odbierać (jeśli w Twojej okolicy są).

Kris-is

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Odp: Tuner manta przywraca wyjściową kolejność kanałów
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 10, 2014, 19:11:59 »
Dość dawno już tu nikt nie pisał, ale chcę od siebie dodać, że tuner ten poza tym, że potrafi gubić kolejność kanałów podczas aktualizacji kanałów (np. podczas dodawania nowych kanałów, czy zmiany parametrów MUX-a) oraz czasami w dość przypadkowych momentach, to także potrafi gubić kolejność kanałów podczas szybkiej zmiany kanałów, tj. jeśli np. na pozycji 1 mam TVP1, a na pozycji 9 PULS i przyciskiem PR+ szybko przejadę z 1 na 9, to wtedy też potrafi rozsypać listę kanałów. Niestety trochę denerwujący to błąd, bo potem trzeba za każdym razem od nowa ułożyć sobie listę po swojemu, a ile razy można...
Czyżby technicy Manty naprawdę nie widzieli takich problemów i nie naprawiali tego? No comment :-?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2014, 19:20:52 wysłana przez Kris-is »

Miszel

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: Tuner manta przywraca wyjściową kolejność kanałów
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 10, 2015, 14:29:23 »
Przez parę miesięcy miałem spokój i już myślałem, że wszystko ok, ale od początku tego roku już drugi raz mi kolejność padła! Czy naprawdę nic nie można zrobić z takim bugiem? Przypuszczam że przyczyną może być to co pisał kolega wyżej - wieszanie się po zbyt szybkim przełączeniu (choć trudno w nim coś szybko przełączyć soft jest tak woooolny!) Jakość softu pozostawia bardzo dużo do życzenia niestety  :-\

Naprawdę nie ma żadnej możliwości zgrania softu z ustawioną moją konfiguracją tak żeby bo szybko wgrać po padnięciu, a nie ustawiać znów wszystko ręcznie?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2015, 14:31:59 wysłana przez Miszel »